Katedra Biochemii
Katedra Biochemii
Wydział Biologii i Biotechnologii UWM
ul. Michała Oczapowskiego 1A, 10-719 Olsztyn
tel. 89 523 39 90 fax. 89 535 20 15
http://wbib.uwm.edu.pl/kb
Kierownik katedry
dr hab. Małgorzata Dmitryjuk, prof. UWM
pok. 321, tel. 89 523 37 20, e-mail: m.dmit@uwm.edu.pl
Sekretariat
ul. Michała Oczapowskiego 1A, 10-719 Olsztyn III piętro,
tel. 89 523 39 90 fax. 89 535 20 15
Pracownie
- Biochemii i biologii molekularnej nasion
- Proteomiki
- Biochemii bezkręgowców
- Hodowli in vitro
- Badań białek i peptydów średniocząsteczkowych
Badania
- poznanie mechanizmów adaptacyjnej odpowiedzi roślin na warunki stresowe oraz określenie roli wtórnych metabolitów (np. fenylopropanoidów) w tych reakcjach,
- rola cytoszkieletu w syntezie białek,
- mechanizmy regulujące stabilność mRNA u roślin,
- proteomiczna analiza odpowiedzi komórkowych na stresy,
- fizjologiczno-biochemiczne mechanizmy spoczynku występujące w nasionach,
- biochemia i fizjologia nicieni z nadrodziny Ascaridoidea – pasożytów człowieka, ptaków i ryb
- biochemiczne następstwa warrozy u pszczoły miodnej Apis mellifera,
- metabolizm Varroa destructor ektopasożyta pszczoły miodnej,
- rola jasmonidów w biosyntezie cukrów rozpuszczalnych, fosfolipidów i fenoli w kiełkujących nasionach,
- badania nad rolą jasmonidów w biosyntezie kwasów tłuszczowych w nasionach,
- rzadkie kwasy tłuszczowe występujące u zwierząt dziko żyjących,
- zwierzęta wolno żyjące jako bioindykatory zanieczyszczenia środowiska naturalnego,
- charakterystyka fizykochemiczna białek i peptydów o potencjalnym działaniu biologicznym,
- immunogenne i enzymatyczne właściwości białek roślin,
- wpływ nieenzymatycznej glikacji białek i peptydów na ich funkcje biologiczne,
- wpływ modyfikacji chemicznych na aktywność związków biologicznie czynnych,
- jakościowe i ilościowe oznaczanie alergenów pokarmowych i peptydów bioaktywnych w żywności.