Katedra Biochemii

Katedra Biochemii
Wydział Biologii i Biotechnologii UWM
ul. Michała Oczapowskiego 1A, 10-719 Olsztyn
tel. 89 523 39 90 fax. 89 535 20 15
http://wbib.uwm.edu.pl/kb

Kierownik katedry

dr hab. Małgorzata Dmitryjuk, prof. UWM
pok. 321, tel. 89 523 37 20, e-mail: m.dmit@uwm.edu.pl

Sekretariat

ul. Michała Oczapowskiego 1A, 10-719 Olsztyn III piętro,
tel. 89 523 39 90 fax. 89 535 20 15

Pracownie

  • Biochemii i biologii molekularnej nasion
  • Proteomiki
  • Biochemii bezkręgowców
  • Hodowli in vitro
  • Badań białek i peptydów średniocząsteczkowych

Badania

  • poznanie mechanizmów adaptacyjnej odpowiedzi roślin na warunki stresowe oraz określenie roli wtórnych metabolitów (np. fenylopropanoidów) w tych reakcjach,
  • rola cytoszkieletu w syntezie białek,
  • mechanizmy regulujące stabilność mRNA u roślin,
  • proteomiczna analiza odpowiedzi komórkowych na stresy,
  • fizjologiczno-biochemiczne mechanizmy spoczynku występujące w nasionach,
  • biochemia i fizjologia nicieni z nadrodziny Ascaridoidea – pasożytów człowieka, ptaków i ryb
  • biochemiczne następstwa warrozy u pszczoły miodnej Apis mellifera,
  • metabolizm Varroa destructor ektopasożyta pszczoły miodnej,
  • rola jasmonidów w biosyntezie cukrów rozpuszczalnych, fosfolipidów i fenoli w kiełkujących nasionach,
  • badania nad rolą jasmonidów w biosyntezie kwasów tłuszczowych w nasionach,
  • rzadkie kwasy tłuszczowe występujące u zwierząt dziko żyjących,
  • zwierzęta wolno żyjące jako bioindykatory zanieczyszczenia środowiska naturalnego,
  • charakterystyka fizykochemiczna białek i peptydów o potencjalnym działaniu biologicznym,
  • immunogenne i enzymatyczne właściwości białek roślin,
  • wpływ nieenzymatycznej glikacji białek i peptydów na ich funkcje biologiczne,
  • wpływ modyfikacji chemicznych na aktywność związków biologicznie czynnych,
  • jakościowe i ilościowe oznaczanie alergenów pokarmowych i peptydów bioaktywnych w żywności.