II edycja szkoły letniej na temat Ukierunkowanego Żywienia "RIS Fall School in Targeted Nutrition"

Drodzy Studenci i Doktoranci!

IRZiBŻ PAN wraz z partnerami (Arhur University, Dania; University of Cambridge; Bologna University, Włochy; IMDEA FOOD, Hiszpania; BCC Innovation, Hiszpania; Matis, Islandia) oraz pod kuratelą EIT Food organizuje drugą edycję szkoły letniej na temat Ukierunkowanego Żywienia "RIS Fall School in Targeted Nutrition"

Do udziału serdecznie zapraszamy studentów, doktorantów, młodych doktorów, pracowników katedr, którzy chcieliby poznać tajniki przedsiębiorczości mając na celu stworzenie rozwiązań odpowiadających potrzebom osób z alergiami i nietolerancjami na składniki żywności.
Poza dominująca dawką wiedzy o przedsiębiorczości i biznesie, którą zapewnią eksperci z Cambridge Judge Business School i Technion (Izrael), wykłady będą dotyczyć szeroko pojętej tematyki alergii i nadwrażliwości pokarmowej. Poruszane będą m.in: kwestie żywieniowe, legislacyjne, ekonomiczne, ale też przedstawiony będzie punkt widzenia konsumentów z alergiami. Dodatkowo, szefowie kuchni z BCC Innovation (Hiszpania) nauczą uczestników zasad bezpieczeństwa przygotowywania posiłków dla tej grupy konsumentów.

Szkoła rozpoczyna się 22 października i potrwa 2 tygodnie.
Większość wykładów będzie miała formę asynchroniczną - materiały do nauki będą dostępne na platformie e-learningowej dzięki czemu studenci sami będą mogli decydować o tym kiedy chcą poświęcić czas na przyswojenie zawartych w kursie informacji. Zajęcia w czasie rzeczywistym będą się odbywać w godzinach późno popołudniowych (będą trwały około 1 godziny).
Uczestnicy na kanwie zdobytej wiedzy pod opieką mentorów będą tworzyć nowe pomysły biznesowe (produkty, prototypy, usługi etc.) pomocne w codziennym życiu osób z alergią/nietolerancją żywieniową.
Swoje pomysły zaprezentują w postaci krótkiej prezentacji (rocket pitch) przed jury składającym się z przedstawicieli biznesu i nauki.

Udział w szkole jest darmowy, dodatkowo pomysł najlepszej drużyny będzie nagrodzony (nagroda pieniężna) a studenci dostaną certyfikaty i 4 punkty ECTS.

Celem naszej szkoły jest budowanie zaufania konsumentów z alergia/nadwrażliwością do usług szeroko pojętej gastronomii.

Rekrutacja do naszej szkoły już ruszyła a zainteresowani studenci mogą składać swoje aplikacje do 24 października na: https://bit.ly/3uJjInE

Więcej informacji można odszukać bezpośrednio na www.pan.olsztyn.pl